Съобразено общество

  •  Август 15, 2020


Съобразено общество

През 20-те години дизайнерът Хенри Дрейфус прилага ергономията върху продуктите. С научните изследвания работата му беше да намери стандартните човешки измервания на времето. Сега изложба в Ню Йорк показва колко любопитни са проектите, създадени за променящото се тяло човечество.

Прочетете повече:

Застрашен вкус - добре е да се сбогувате с някои предпочитания
Модерен димен сигнал - миризмите вече могат да бъдат мобилен телефон

Джо и Жозефина са обикновени хора. Всъщност имената им представляваха средната стойност. Джо е висок 1,75 метра. 15 сантиметра по-къса, Жозефина има 23 сантиметра талия, а устните са удължени с точно 5,08 сантиметра.


Създадени от индустриалния дизайнер Хенри Дрейфус, тези герои са послужили като основа за разработването на множество продукти, от размера на приборите до височината на пода и разстоянието на стъпалата по всички стълби, изградени през последните 50 години.

Ергономичните модели на Джо и Джоузефин, които определят идеализираната красота през следващите десетилетия, са централни за изложбата Beautiful Users, която понастоящем е изложена в музея на Купър - Хюит в Ню Йорк до 26 април.

В началото на 20 век нещата са изградени, за да осигурят възможно най-доброто използване. За това се уважаваше размерът на хората. Тази хуманистична концепция е спасена от идеите на римския архитект Витрувий от I век да постави качеството на живот в условия на превъзходство над печалбата.


Днес с 19 квадратни метра апартаменти за продажба в Сао Пауло виждаме колко много алчност открадна от тази ориентация. И колко иронично трябва да отслабнем, за да се адаптираме към новата реалност.

В допълнение към Хенри Дрейфус, други дизайнери и архитекти получават ретроспектива на своите творби в шоуто, като Томас Карпентие и Бил Могридж.

Изложба на красиви потребители

Период: От 12/12/2014 до 26/04/2015
Местоположение: Музей на дизайна на Cooper Hewitt Smithsonian
Адрес: 2 East 91st Street, Ню Йорк


Джо-и-Джоузефин

Джо и Жозефина отдавна представляват мерките на човечеството

стандарти

Обектите бяха създадени за размер на човек, който вече не намираме

Общество и всекидневен живот на траките - История 5 клас | academico (Август 2020)


Препоръчано