Чисто и беззащитно

  •  Юли 3, 2020


Чисто и беззащитно

Антимикробните сапуни са насочени от FDA. Протестите и категоричните доказателства в последните проучвания поставят под въпрос нейната ефективност и посочват замърсяването на хората и околната среда. Още по-лошото е, че оставят естествените ни защити компрометирани.

След години подозира, че сапуните и пастите за зъби, обогатени с антимикробни препарати, причиняват повече проблеми, отколкото полза, FDA поиска производителите да докажат, че техните продукти са безопасни за консумация. В противен случай тази категория ще бъде забранена от рафтовете.

Това отношение е аплодирано от експерти по обществено здраве, които от години предупреждават за проблемите, причинени от прекомерно излагане на химикали, които могат да направят телата ни устойчиви на инфекции, наред с други проблеми.


Сред организациите, които се борят за прозрачността на производителите на сапуни, е Центърът за безопасност на околната среда на университета в Аризона, който се бори с безразборната употреба на антимикробни средства. Проучванията при морски свинчета показват промени в метаболизма, което показва риск за хората.

Първоначално използван от лекарите при подготовка за операция, използването на тези сапуни стана модерно напоследък, благодарение на многобройните издания в индустрията, включително промивки за уста, домакински препарати, памперси и памперси за еднократна употреба. Проблемът е, че правителствените тестове не откриват доказателства, че тези "специални" сапуни са по-ефективни от добрия стар кокосов сапун, например. Сега производителите имат 180 дни за обяснение. Междувременно си мият ръцете. Но загубата ще бъде голяма, тъй като този пазар набра 450 милиона долара през 2012 година.

Наскоро говорихме за това. Да опресним паметта?

Арестован подросток, издевавшийся над беззащитной старушкой (Юли 2020)


Препоръчано