Тухли в небето

  •  Юли 12, 2020


Някои мечтаят за замъци в небето. Защото тук стиховете завършват. За да ни запознае с проблема със замърсяването на въздуха, китайският художник създава тухла, направена с замърсяване на въздуха в Пекин.

Прочетете повече:

Нашата ежедневна смъртност - Рискът от живот от лоша диета
Al dente никога повече - кажете сбогом на мястото за тесто

Докато живеете в Сао Пауло, където уличните часовници показват качеството на въздуха, е трудно да си представим нивото на замърсяване в китайската столица.


В много лоши дни концентрацията на прахови частици достига стойности, близки до 500 микрограма на кубичен метър, 20 пъти повече от стойността, която Световната здравна организация счита за приемлива.

За да ви дам идея, в тези моменти видимостта по улиците на Пекин достига 200 метра, докато в Сао Пауло можем да видим 10 километра напред.

За да осъди тази ситуация, в страна, която не приема публична критика от своите граждани, художникът, който се представя като Nut Brother, е решил да използва тънкостта.


С индустриална прахосмукачка той прекара сто дни, разхождайки се по улиците на града, само дишайки във въздуха.

След това със събрания материал направи тухла от замърсяване.

В процеса прахът, събран от прахосмукачката, беше смесен с глина.


За необичайния подход художникът и протестът му придобиха известност в световните медии.

В проект със същата тема вече видяхме работата на учени, които превърнаха замърсяването на въздуха в (нищо) ядливи въздишки - щракнете тук, за да го проверите.

С неотдавнашната дискусия за климата сред световните лидери все по-често се нуждаем от аргументи като тези, които могат да убедят повече от студенината на числата.

небесен тухлен художник

Nut Brother и тухлата, направена от замърсяване

Mihaela Marinova feat. Pavell & Venci Venc' - Listata Padat (Official Video) (Юли 2020)


Препоръчано