Внимание отвъд погледа

  •  Ноември 30, 2020


С широко отворени очи

Изправени пред проблем, спускате ли глава и затваряте очи, за да мислите? По-добре е да опитате отново. Проучване на университета Дюк разкрива, че къде отиват очите и колко визуална информация получават, говори много за това, което се случва вътре в мозъка.

Прочетете повече:

Допълнителен багаж с Jet lag - Сън, който се регулира от пътуването
Сън пиян - сънят по-малко еквивалентен на шест бирени кутии

Едно око на котката и едно на рибата. Тази поговорка обобщава как вниманието и фокусът могат да се поддържат дори и пред разсейването.


Знанието как работи този механизъм, основен за оцеляването на нашите праисторически предци и все още съществен в ежедневието ни, винаги е била загадка за учените.

Сега изглежда проблемът най-накрая не е разгадан.

В експеримент с маймуни изследователи от университета Дюк (САЩ) открили връзка между дорзалната предна цингулатна кора и размера на зениците на очите в отговор на стимули по време на изпълнение на задача.


Констатацията беше, че когато е принуден да обърне внимание на две различни неща, в мозъка на симиан се активира „конфликтна верига“. Очакването е, че същото ще се случи и при хората.

Сега се очакват още проучвания, за да се гарантира, че признаците на конфликт в мозъка и свиването на зениците означават по-добро изпълнение на задачите.

Експериментът е публикуван в последния брой на списанието. Neuron.

С това изследване очакването е, че можем да подобрим разбирането на психичните проблеми, които засягат тази способност, като хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) и шизофрения.

Поглед отвъд реалността (Ноември 2020)


Препоръчано