Аромите също се улавят от кожата.

  •  Декември 5, 2020


Аромите също се улавят от кожата.

Миризмата е едно от най-примитивните сетива, които имаме, и едно от най-малко разбраните. Изследване на университета Рур Бохум (Германия) разкрива, че миришеме не само през носа. Това е така, защото имаме рецептори за аромат на кожата.

Прочетете повече:

Ароматът на живота - именно през носа човек живее най-много
Цветът на ароматите - Смесването на зрението с миризма предлага любопитни сравнения

Най-сериозните научни открития, свързани с миризмата, се появяват едва през 90-те години на миналия век, с първото описание на механизма на обонятелния апарат - изследвания, спечелили Нобеловата награда за медицина през 2004 г.


Оттогава най-голямото откритие, свързано с темата, наскоро бе разкрито от университета Рур Бохум. Според ръководителя на изследването д-р Ханс Хат, ароматните рецептори не се ограничават до носа. В допълнение към очевидното, тези рецептори се намират в черния дроб, сърцето, белите дробове, дебелото черво, мозъка, а също и в кожните клетки.

Очевидно еволюцията се опитваше да децентрализира миризмата. Нашият вид обаче има най-малко смисъл от това. Имаме 350 различни типа обонятелни рецептори, докато плъхове и други животни, които разчитат на тях, имат над хиляда.

Освен че улавят аромати, рецепторите, намиращи се в нашата кожа (наречени OR2AT4), също са част от метаболитната функция и помагат за регулиране на кръвното налягане.

Излагането на тези кожни рецептори на синтетичен аромат на сандалово дърво предизвика каскада от молекулни реакции, което разкри изненадващ лечебен ефект върху увредената кожа. С този метод епидермалните наранявания заздравяват с 30% по-бързо. Това означава голямо откритие, тъй като теоретично е възможно да се разработи парфюм с лекарствена страна.

ТОП 10 НЕЩА, които НЕ ЗНАЕШ за СЕБЕ СИ (Декември 2020)


Препоръчано