Алергия от ястието

  •  Януари 18, 2021


Наблюдаваме увеличаване на алергичните реакции към храната. В световен мащаб процентът е с 8% повече случаи годишно. Шансовете са много и почти всички са на етикетите. Това е така, защото толкова бърза храна никога не е консумирана, както днес.

Диетата на бързане може да бъде пряко свързана с по-големия брой хора, които ежедневно се приемат в болници. Хипотезата се засилва, когато виждаме, че сред пациентите няма възрастова дискриминация.

В Бразилия наскоро публикувано проучване на Vigitel (Наблюдение на рискови фактори и защита от хронични заболявания чрез телефонно проучване) показва, че 50,8% от бразилците са с наднормено тегло и от тези 17,5% са със затлъстяване. , Но анализираните числа идват от проучвания, проведени през последните 30 години в Англия. В земята на Кралица ситуацията е много по-сериозна: една четвърт от британците са затлъстели. В рамките на 30 години съотношението може да достигне 50% от населението.


Данните от Информационния център по здравеопазване и социални грижи показват, че през последната година е имало 20 320 хоспитализации, причинени от хранителни алергии. Между 2011 г. и 2012 г. този брой е 18 860. И само преди пет години имаше 16 923 случая. От общо 5 048 са класифицирани като астма, а 3,361 като ринит, а 4 052 са от анафилактичен шок - атака, при която гърлото се затваря и може да бъде фатално. В исторически план хранителното отравяне е свързано с незабелязано присъствие на фъстъци, мляко и яйца и дори инсектициди.

Това е картината на ситуацията. Но това, което стои зад него, е, че ние сме по-уязвими от тези заплахи, защото диетата ни е станала по-бедна на хранителни вещества. Помага да се добави към картината, че преди 30 години не консумирахме количеството добавки, оцветители и консерванти, които днес се добавят към готовите храни. Вместо да помага - и точно обратното, рекламата помага да се добави към объркването, с нейното цветно съблазняване ни води до грешен избор, без да осъзнаваме това.

Друга хипотеза, която подсилва картината, е, че никога не сме били толкова изолирани от бактериите, особено децата. С лошо тествана имунна система бихме били склонни да се разболеем от това, което си представяме, че ни подхранва.

Как се прави нахутена палачинка сока (Януари 2021)


Препоръчано