Срещу задушаването на пипер

  •  Юли 10, 2020


Обичам пипер, но знам, че рискувам да го прекаля. От моя опит мога да ви дам ценен съвет: Ако това се случи, никога не пийте вода. Интуицията ми току-що бе потвърдена от видео от Американското химическо дружество. Вижте какво да направите, за да плакирате изгарянето.

Прочетете повече:

Пиперът е наш - Запознайте се с jiquitaia, произведена от амазонските индийци
Намалете калориите с черен пипер - Всеки грам черен пипер изгаря до 45 калории

Бяхте предупредени, че не трябва, но се обзалагате, че пиперът няма да е толкова лют.


Едва след първото ухапване усети как устата му пламва.

Кой някога?

Но за тяхна изненада първата стъпка, която предприемаме в тези случаи, трябва да се избягва, с риск да влоши ситуацията.


Това обяснява видеото, създадено от Американското химическо дружество.

В него можем да научим за няколко минути как действа химическото съединение, наречено капсаицин, специално открито в чушките.

Капсаицинът е безцветно вещество без мирис и противно на общоприетото схващане не се концентрира върху семената на чушките, а върху кожата им.


Веднъж консумирана или в прясна форма, или в сосове, които носят съставката, тя се свързва с рецепторите за болка TRPV1, намиращи се в устата.

Това са същите рецептори, които откриват и информират мозъка за контакт с горещи вещества, като вряща вода и кисели храни или които могат да повредят тъканите.

Когато капсаицинът се свързва с тези рецептори, те изпращат нервни сигнали до мозъка, като му казват, че ядем нещо, което не трябва.

Това задейства реакции като сълзи или хрема, както и топло усещане, което ни кара да се чувстваме жадни.

Това са естествени реакции, които са проектирани от организма като защита за изхвърляне на веществото от тялото.

Колкото повече капсаицин има в пипер, толкова повече връзки ще се осъществят с рецепторите на болката - и толкова по-голяма е реакцията на организма.

Тази интензивност се измерва чрез скалата на Сковил.

Когато някой ухапва Ghost пипер, например (1000 единици Scoville), капсаицинът се свързва с TRPV1 рецепторите през цялата уста, като ви създава усещането, че кожата ви е подпалена.

Видеото обяснява, че капсаицинът има един край с дълга опашка от въглеводороди, което означава, че се счита за неполярна молекула и се разтваря в други неполярни вещества.

За по-голяма яснота тези термини се отнасят за положителната или отрицателната полярност на молекулите, а не за северния или южния полюс на земята.

Следователно, ако този човек реагира инстинктивно и пие вода (полярна субстанция), течността ще разпространи капсаицина около устата, засилвайки усещането за парене.

Ако обаче изберете мляко, млечният продукт, съдържащ неполярни молекули, ще разтвори капсаицина и ще го измие от устата, като ще им осигури облекчение.

Тоест, за да изгасиш пламъците в устата, научната препоръка е да се пие мляко.

Както видеото обяснява, в допълнение към неполярните си сили, млечните продукти съдържат казеинов протеин, който привлича капсаицинови молекули.

Поради тази причина млякото или сладоледът изтеглят молекулите на капсаицин от рецепторите на TRPV1, разтваряйки ги.

Гледайте следния видеоклип - изберете субтитри на португалски език.

Пълнени чушки (пиперки) с кайма и ориз -стъпка по стъпка към невероятно вкусен резултат...ммм... (Юли 2020)


Препоръчано