Пристрастени към храни?

  •  Юли 12, 2020


Пристрастени към храни?

Никой не говори открито. И намирането на доказателства не е лесно. Но знаем, че хранителната промишленост използва много ресурси, за да спечели нашите предпочитания. Анимацията в късометражен филм поставя лъжичката по темата. В крайна сметка, пристрастяваме ли се към храната?

Вече осъзнаваме, че индустрията приготвя храна по различен начин, отколкото ние у дома. За да увеличите максимално вкуса и външния вид на вашите продукти, се използват повече захар, сол и наситени мазнини от обикновено. Освен че правят преработената храна по-вкусна, това са евтини и изобилни съставки. И силно пристрастяване. Това е така, защото наводняват мозъка ни с допамин. Защото именно излишъкът от този невротрансмитер предизвиква еуфорията и мотивацията в мозъка. Лекарства като кокаин и крек например стимулират отделянето на този химичен компонент.

Наскоро авторът Майкъл Полан, автор на бестселъри Дилемата на всеядния и активист за добра храна, пусна видео, в което разказва как се случва този процес. По дидактичен и прост начин можем да видим колко се увличаме от илюзията за удобството на бързото хранене. В крайна сметка посланието на Майкъл е ясно. В граници можете да ядете каквото искате. Стига да приготвяте и ядете у дома.

Гледайте след видеото.

Храна, удоволствие, пристрастяване (Юли 2020)


Препоръчано